Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor

autor: ralpu
31. január 2023

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.
Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.

Rady ralpu ambasádorov sa rozrastajú o extrémne talentovaného lezca, lyžiara, ultra bežca a alpinistu Matěja Bernáta (Instagram). Ako prvý v Českej republike (a zrejme aj na Slovensku) skompletizoval výstup na všetky alpské štvortisícovky, v rekordnom čase prešiel extrémne náročný Gipsyho prechod vo Vysokých Tatrách. Ako sa k športu dostal, ako dokáže skĺbiť prácu s koníčkami a aké sú jeho plány do buducnosti? Prečítaj si detaily nižšie, kde Matěj opisuje svoju cestu.

Matěj vlastnými slovami

Je mi 27 let. Bydlím nedaleko Zlína. Věnuji se skialpinismu, horolezectví a extrémním sportům. Pracuji jako zubní lékař. Sportovat jsem začal když mi bylo 9 let, v biatlonovém oddíle. Na střední škole jsem se věnoval atletice, postupně začal závodit ve skialpinismu a horských maratonech. Vztah k horám a přírodě u mne rodiče rozvíjeli prakticky od narození. Většinu víkendů jsme trávili na opuštěné chalupě v Beskydech. Jezdili jsme do Vysokých Tater, Malé Fatry a později Alp. Skialpinismu se věnuji od 11 let. Samotné lezení začalo při studiu Gymnázia v horolezeckém oddíle Zlín.

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.
Matěj trávi veľa času vo Vysokých Tatrách, kde trénuje na svoje väčšie projekty v Alpách a Himalájach.

Matěj sa rozhodol pre model COROS VERTIX 2. Tento model ponúka až 140 hod. výdrž batérie v sekundovom GPS režime. Najväčším ťahákom je však použitie Dual Frequency GPS modulu v hodinkách. COROS VERTIX 2 sú prvé GPS hodinky na svete (v čase uvedenia na trh) vybavené dvojfrekvenčným satelitným systémom. Dokážu tak komunikovať so všetkými hlavnými satelitnými systémami (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS a Beidou) v dvoch súbežných frekvenciách (L1 + L5) súčasne. Frekvencia L5 sa doposiaľ používala iba pre služby bezpečnosti letectva. Tento štandard ponúka vyšší výkon, väčšiu šírku pásma a pokročilú architektúru signálu. V praxi to znamená, že tento najpokročilejší civilný GPS signál výrazne zlepšuje presnosť GPS záznamu v situáciách, kedy typické GPS hodinky zlyhávajú - v horách, pri lezení v stenách, v lesoch so stromami s hustou korunou, či v mestách s vysokými budovami. Autorizovaným predajcom značky COROS na Slovensku je slovenský e-shop ralpu so sídlom v Liptovskom Mikuláši.

Úspěchy

Sport a pohyb v horách je pro mne životní vášní a zábavou. Radost z pohybu a prostor se dále rozvíjet, považují za největší úspěch. Vážím si možnosti propojení sportu a mé práce. Ať závodím, lezu, běhám, skialpuji nebo pracuji v ordinaci, vždy se snažím maximálně fokusovat na danou činnost.

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.
Paradoxne, Matěj považuje za svoj doposiaľ najväčší úspech svoj neúspešný výstup na Pik Lenin (7 134 m.n.m.).

Paradoxně si možná nejvíce cením neúspěšného výstupu na Pik Lenin 7 134 m.n.m. Pokoušel jsem se o rychlostní rekord na trase Base Camp - vrchol - Base Camp. Přes většinu faktorů, které byli proti, ať už aktuální povětrnostním podmínky, stav ledovce, mé střevní obtíže, teploty nebo špatná aklimatizace. Den před odletem jsem dal pokus, dostal jsem se 300 výškových metrů od vrcholu, nastoupal 4000 vm a ušel 50 km. Dát do toho všechno je v mých očích vždy důležitější než samotný výsledek. První v Česku a nejspíš i na Slovensku jsem zkompletoval výstupy na všechny Alpské čtyřtisícovky. V rekordním čase přešel skialpový Gipsyho přechod a byl jsem čtvrtý na nejvěším českém ultramaratonu B7. Vše je výsledek stovek hodin strávených činností generující radost. Výsledek podpory rodiny, kamarádů, sponzorů a štěstí.

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.
Matěj sa venuje skialpinizmu od svojho veku 11 rokov a vo svojom športovom resume má už napríklad Gipsyho prechod (veľmi náročný a iba pár krát zopakovaný skialpinistický prechod naprieč celými Vysokými Tatrami) v najrýchlejšom čase.

Plány

Hory a příroda jsou pro mne místem nekonečné inspirace. Určité vize na příští sezónu samozřejmě mám. Na papíru napsaný seznam, je vždy počtem cílů nerealizovatelný. Je to motivace, pro maximální využití svého potenciálu a umožňuje mi to reagovat na aktualní podmínky, kondici a nastavení. Sezóna přející skialpinismu, může být zlá pro alpinismus a naopak. Jisté projekty se splní později, některé vystřídají jiné. Přirozený vývoj... Zásadní je propojení pohybu v horách s prací. Hlavním cílem příští sezóny je expedice na osmitisícovou Manáslu 8163 m.n.m. Na skiapech mám v hlavě dlouhý a technický okruh ve Vysokých Tatrách, zda je reálný, nevím. V Alpách bych rád zkusil Ultra Royal Traverse v masivu Mont Blancu. Ze závodů, budu na startu LH24, Bokami, LHUT a B7. Pokud se mi bude chtít. Závody již nejsou prioritou. A přihlásil jsem se do kurzu paraglidingu...

Proč značku COROS?

Protože, výdrž baterie hodinek by měla být alespoň jako výdrž atleta. Pozitivní reference nejlepších sportovců světa, jako Eliud Kipchoge, Kilian Jornet a Tony Caldwell. Jeden z nejpřesnější GPS systému na světě.

Matěj Bernát - nový ralpu ambasádor.
Matějovi veľmi držíme palce pri jeho ďalších športových projektoch v horách!

Záver

V ralpu máme radosť, že môžeme podporiť tak talentovaného športovca v horách. Potvrdzuje sa, že produkty značky COROS dokážu osloviť široké spektrum športovcov a športovkýň v horách a pomáhajú im posúvať ich hranice. Matějovi držíme palce pri jeho ďalších športových projektoch v horách! Nájdeš ho tiež na jeho Instagrame.

Zpět na blog